Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 19.04.2003
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: reportaje
Titlul articolului: Parchetul a pus ochii pe gruparea Tokes
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/parchetul-a-pus-ochii-pe-gruparea-tkes-501266.html


In jur de 1.200 de etnici maghiari au pus, simbata, la Odorheiul Secuiesc, bazele unui Comitet de Initiativa care va pregati, in perioada urmatoare, infiintarea Consiliului National al Maghiarilor (CNM).Obiectivul principal al Consiliului...

Consiliul National al Maghiarilor vizeaza obtinerea autonomiei teritoriale

In jur de 1.200 de etnici maghiari au pus, simbata, la Odorheiul Secuiesc, bazele unui Comitet de Initiativa care va pregati, in perioada urmatoare, infiintarea Consiliului National al Maghiarilor (CNM). Obiectivul principal al Consiliului il reprezinta obtinerea autonomiei teritoriale si culturale pentru maghiarii din Romania . Initiativa si mai ales dezideratele acestora l-au facut pe premierul Adrian Nastase sa-i solicite, ieri, procurorului general Joita Tanase efectuarea de verificari in ce priveste crearea CNM. La citeva ore, Parchetul s-a executat. Liderul Consiliului, Toro T. Tibor, s-a declarat surprins, in timp ce presedintele UDMR, Marko Bela, a afirmat ca premierul nu ar fi trebuit sa formuleze o asemenea cerere.


Comitetul de Initiativa a fost insarcinat de participantii la Forumul de la Odorheiul Secuiesc sa elaboreze statutul pe baza caruia va functiona Consiliul si sa organizeze alegerile pentru structura de conducere. Obiectivele sint insa clare: presedintele de onoare al CNM, Laszlo Tokes, a mentionat ca se urmareste autonomie in toate privintele, nu numai economica, pe modelul unor forme de autonomie ?antice, dar cu mare trecut in Transilvania?. El a refuzat sa aduca insa alte clarificari. Presedintele CNM, Toro T.Tibor, a aratat ca obiectivele propuse vizeaza, pe linga autonomia culturala, autonomie regionala pentru comunitatea maghiara care traieste in judetele Harghita, Covasna si Mures, ceea ce presupune autonomie administrativa. Fostul presedinte de onoare al UDMR, pastorul Tokes, a definit CNM ca ?parlamentul intern al maghiarilor din Romania , institutie sociala si politica cu rol de for superior al autoadministrarii maghiare?. Laszlo Tokes a tinut sa sublinieze ca acest sistem de autonomie nu se va putea introduce fara aprobarea parlamentului si de aceea reprezentantii CNM vor demara un dialog cu factorii politici. Toro T. Tibor a adaugat ca ?trebuie realizate contacte care sa faca posibila acceptarea de catre societatea romaneasca si de catre elita politica a cererii de autonomie teritoriala?. La Forum au luat parte si citiva parlamentari UDMR, printre care senatorul Csogor Csaba. Potrivit initiatorilor, Consiliul National al Maghiarilor va fi infiintat din nevoia de a pastra identitatea comunitatii maghiare, in conditiile in care UDMR, dupa cum au reclamat participantii la Forum, a abandonat idealurile acesteia si a renuntat la autodeterminare si autonomie teritoriala. Liderul UDMR Marko Bela a declarat ca nu este de acord cu CNM deoarece reprezinta o organizatie politica alternativa la Uniune, pe care vor sa o puna pe picioare fosti membri ai UDMR. In privinta dezideratelor, el s-a dovedit mult mai putin critic, reamintind ca anumite forme de autonomie figureaza si in programul UDMR. Dar tocmai aceste deziderate par sa-l fi determinat pe primul-ministru sa solicite interventia justitiei. ?Premierul nu a avut informatii complete, altfel nu facea aceasta solicitare?, a declarat Toro T. Tibor. El a oferit insa asigurari ca parlamentarii prezenti la Odorheiul Secuiesc vor da o mina de ajutor procurorului general pentru a elimina orice suspiciune cu privire la scopurile Consiliului.

?O greseala politica?

La rindul sau, Marko Bela spune ca primul-ministru nu ar fi trebuit sa faca aceasta solicitare deoarece este vorba despre o problema politica, oricine putind cere modificarea cadrului legislativ sau a Constitutiei. ?Resping ideea ca premierul sa propuna autosesizarea justitiei intr-o problema politica?, a spus Marko Bela. Deptatul UDMR Szekely Ervin considera ca nu era normal ca Nastase sa ceara ?o cercetare juridica? pentru ?o problema politica?. In opinia sa, solicitarea premierului este ?o greseala politica?.?Nu cred ca Parchetul ar trebui sa se sesizeze pentru orice fleac?, a mai spus el. Totusi, Parchetul Curtii Supreme de Justitie s-a conformat si a demarat deja verificari privind constituirea Consiliului National al Maghiarilor. Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, aspectele discutate cu ocazia Forumului de la Odorheiul Secuiesc si ?relevate in declaratiile participantilor? fac obiectul unor verificari.

?Premierul nu trebuia sa se adreseze Parchetului?

Renate Weber, jurist: ?Chiar daca legal guvernul are dreptul sa ceara inceperea unei investigatii, nu tot ce e legal e si oportun sau rational. Premierul nu trebuia sa ceara acest lucru parchetului pentru ca nu s-a ajuns pina acolo incit sa se puna in pericol siguranta nationala. Inainte de a apela la formule de genul acesta, maximale - care sint si nocive si teatrale - era bine ca primul-ministru sa vada mai intii daca faptele pe care le-a reclamat sint sau nu infractiuni. Premierul, ca om politic, trebuia sa vada ce inseamna autonomie teritoriala si culturala. Din momentul in care a adresat acea solicitare procurorului general al Romaniei, a dat deja un mesaj de neincredere, de suspiciune, cu privire la solicitarile acelor oameni.?

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.